pondělí 2. listopadu 2015

Čepice pletená spirálovým vzorem

Čepice upletená podle tohoto návodu je velmi jednoduchá a zvládne ji i začátečník, použitý vzor působí přesto velmi efektně. Návod si lze jednoduše upravit podle sebe např. použitím jiného typu nebo délky lemu, jinou délkou čepice, příp. přidáním nebo ubráním počátečního počtu ok. Na samotný vzor je potřeba počet ok dělitelný 4 minus 1 oko (např. 59). Použitý materiál je velmi pružný a nošením dost povolí, proto nahazujte vždy raději menší než větší počet ok.
 


Velikost čepice: obvod 50 cm +, délka 23 cm
Použitý materiál: 2 klubka Merino 105 (na obr. žlutá barva č. 354)
Jehlice:kruhové jehlice addi 50 cm / 4 mm a 50 cm / 5 mm a/nebo ponožkové jehlice addi 4 mm a 5 mm
Náročnost: **
Potřebné znalosti: nahození ok libovolným způsobem, hladce, obrace, pletení do kruhu (splétání 2 ok hladce - volitelné)
 
Lem
Na 4 mm jehlici nahodíme 80 ok libovolným způsobem (já upřednostňuju rozplétáním).
Označíme si začátek řady, spojíme do kruhu (přitom dáváme pozor, aby se nám nepřekroutila oka) a 12 řad pleteme patent 2x2 (2 hladce, 2 obrace).
 
 
Tělo čepice
Pleteme na 5 mm jehlicích
1 hladce, 2 oka splést hladce,*2 hladce, 2 obrace*
Vzor mezi hvězdičkami opakujeme až do požadované délky čepice, pletením do kruhu (de facto do spirály) tak vzniká patent 2x2 v každé řadě vždy posunutý o jedno oko.
 
Ukončení
 
Jednodušší varianta
Jakmile dosáhneme požadované délky čepice, ustřihneme přízi, protáhneme všemi oky z levé jehlice a díru stáhneme. Je potřeba počítat s tím, že stažením se čepice trochu zkrátí. Přízi pak důkladně zapravíme do rubu čepice.
 
Složitější varianta
Cca 3 - 4 cm před dosažením požadované délky čepice spleteme každé dvě oka hladce, jedno oko zůstane liché, to upleteme hladce (40 ok), další řadu přepleteme hladce. Pokud pleteme na kruhové jehlici, oka přetáhneme na ponožkové jehlice, opět spleteme každé dvě oka (20 ok), přepleteme hladce, opět spleteme každé dvě oka (10 ok), ustřihneme přízi, protáhneme zbylými oky a přízi důkladně zapravíme do rubu čepice.
 
TIP!
Abyste snížili riziko vypárání čepice během nošení, rozdělte při začišťování vlákno na dvě části, jednu protáhněte některým z okolních ok čepice a obě části pevně zauzlujte.
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat