neděle 15. listopadu 2015

Pletená soví čepička pro miminko

Opět poměrně jednoduchá pletená čepička ozdobená veselým motivem sovičky, která vznikne použitím snadného reliéfního vzoru.



Velikost čepice: obvod hlavy 40 cm + (miminko 3 m a více), délka 17 cm
Použitý materiál: 1 klubko příze Merino 105
Jehlice: kruhové jehlice addi 40 cm / 4 mm a/nebo ponožkové jehlice addiColibri 4 mm
Náročnost: ***
Potřebné znalosti: nahození ok libovolným způsobem, hladce, obrace, pletení do kruhu, křížit 4 oka vpravo a vlevo (vysvětleno níže), uzavření pleteniny přetahováním ok, kitchener stitch (volitelné)


Křížení 4 ok vpravo (tj. 2 hladce přes 2 hladce) = 2 oka na pomocnou jehlici dozadu, další dvě oka uplést hladce a pak uplést hladce 2 oka z pomocné jehlice
Křížení 4 ok vlevo (tj. 2 hladce přes 2 hladce) = 2 oka na pomocnou jehlici dopředu, další dvě oka uplést hladce a pak uplést hladce 2 oka z pomocné jehlice

Lem
Nahodíme 68 ok libovolným způsobem (já upřednostňuju rozplétáním).
1. - 10. ř. Označíme si začátek řady, spojíme do kruhu (přitom dáváme pozor, aby se nám nepřekroutila oka) a 10 řad pleteme patent 2x2 (2 hladce, 2 obrace).


Tělo čepice
11. - 36. ř. Prvních 16 ok řady pleteme podle diagramu, všechna ostatní oka hladce.
37. - 46. ř. Všechna oka pleteme hladce.


Ukončení

Jednodušší varianta
Uzavřeme pleteninu přetahováním ok, po rubu sešijeme nebo sháčkujeme krátkými sloupky.

Složitější varianta
Pleteninu uzavřeme pomocí tzv. kitchener stitch (viz video), uzavírání tímto způsobem je úhlednější a šev v rubu čepice je nepatrnější.


Ze zbylé příze si nastříháme 10 provázků o délce cca 17 cm (odpovídá zhruba vrchní šířce čepice), rozdělíme na dvě poloviny, protáhneme horními růžky čepice a zauzlujeme nebo uděláme smyčku. Konce provázků zastřihneme do stejné délky.

TIP!
Při nahazování ok si nahodíme o jedno oko více (69) a na konci první řady spleteme poslední a první oko, přechod do spirály je tak úhlednější, bez schodku.

Žádné komentáře:

Okomentovat